Voor kinderen met autisme (en idem voor volwassenen) zijn de feestdagen vaak dagen van extra stress. Ze worden uit hun dagelijkse ritme gehaald en staan voor de vele familiebezoekjes.

Mits we graag deze dagen leuk en aangenaam willen door brengen kunnen we zorgen voor duidelijkheid en structuur.

De volgende 4 tips helpen mee dat onze kinderen een fijne avond gaan hebben :

1.

Vertel wie er allemaal gaat komen. Wie is er allemaal uitgenodigd is?

2.

Spreek op voorhand af hoe laat je toekomt en hoe lang je gaat blijven EN hou je dan hieraan.

3.

Als je zelf het eten niet voorbereidt vraag dan even na wat er op het menu staat. Op die manier is er voor hun duidelijkheid en moeten ze zich geen zorgen maken dat ze iets gaan moeten eten wat ze niet graag hebben. Mits eten vaak een probleem is bij autisme kan je hier al rust brengen.

4.

Spreek een uur af dat je de cadeautjes gaat openen. Best doe je dit ook zo vroeg mogelijk op de avond dat ze er dan ook al mee kunnen spelen. Het bezorgt hun vaak stress dat ze in de onzekerheid zitten of ze krijgen wat ze gevraagd hebben. Bespreek eventueel op voorhand met je kind welke cadeautjes hij zou kunnen krijgen. Vaak is het zelfs voor hun prettiger al op voorhand te weten wat ze gaan krijgen. Ze zijn vaak niet zo dol op verrassingen.

Wat voor ons vaak leuk en prettig is kan voor kinderen met autisme net extra stress bezorgen. Waarom maken we er niet voor iedereen een rustige avond van.

Maak wel tijd vrij op een rustig moment met je kind om deze dingen op voorhand met hem of haar te bespreken.
Zorg dat je eerst zelf alle informatie bij de hand hebt zodat je duidelijke afspraken kan maken.

Wil je nog meer tips krijgen schrijf je dan zeker in voor de oudercursus die we weer starten op 29 januari 2020.